ELTE Néderlandisztika Tanszék

Tájékoztató a néderlandisztika minor szakirányról

A szakirányra jelentkezhet az ELTE BTK bármely BA-szakos hallgatója. A néderlandisztika minor tanulmányokat másodéves hallgatók kezdhetik el; külön elbírálás alapján elsőévesek is.

A holland nyelvtudás nem előfeltétele a jelentkezésnek, mert a nyelvoktatás kezdő szintről indul. Viszont szívesen látunk olyan jelentkezőket is, akik már tanultak hollandul.

A szakirányba való belépés feltétele:

 • Legalább 3.5-ös  átlageredmény az egyetem I. évfolyamának I. félévében. 
 • angol VAGY francia VAGY német középfokú nyelvismeret, amelyet az említett nyelvekből tett középszintű érettségi bizonyítvánnyal, vagy állami vagy nemzetközi nyelvvizsga-bizonyítvánnyal kell igazolni. 

A néderlandisztika minor szakirányra jelentkezés módja:

Az általános kari tájékoztató itt olvasható: Minorjelentkezés (elte.hu)

 •  a jelentkezési szándék jelzése e-mailben  Simonfi Eszternél (simonfi.eszter[KUKAC]bkt.elte.hu) 
  ÉS
 • egy vagy két  A4-es oldalnyi, magyar nyelvű motivációs levél, az első félév jegyeinek és átlagának Neptunból kinyomtatott másolata és nem nyelvszakosok esetében a nyelvvizsga/érettségi másolata.

A dokumentumokat E-MAILBEN Simonfi Eszternek kell eljuttatni a megadott határidőig (simonfi.eszter[KUKAC]bkt.elte.hu) 

 

A hallgatókat e-mailben értesítjük az eredményről.

A minor képzés jelenleg hivatalos táblázata:

http://www.btk.elte.hu/file/germanisztika_n_derlandisztika_.pdf

 

Általános tudnivalók:

A szakirány felelőse: Dr. Réthelyi Orsolya

Kapcsolattartó: Simonfi Eszter (simonfi.eszter[KUKAC]bkt.elte.hu)

A szakirány csak az őszi félévekben indul.

A szakirányra jelentkezhet az ELTE BTK bármely BA-szakos hallgatója. A néderlandisztika minor tanulmányokat másodéves hallgatók kezdhetik el; külön elbírálás alapján elsőévesek is.

1. A szakirányba való belépés feltétele:

Legalább 3.50-es átlageredmény az egyetem I. évfolyama első félévének végén.

Angol, francia, német, – külön elbírálás alapján esetleg valamely más idegen nyelv – legalább középfokú ismerete, amelyet középszintű érettségi bizonyítvánnyal, állami vagy nemzetközi nyelvvizsga-bizonyítvánnyal kell igazolni.

 A szakirányra felvehető hallgatók száma: max. 10 fő.

2. Aki elvégezte a néderlandisztika minor szakirányt, jogosult lesz felvételizni a néderlandisztika MA-képzésre.

3. A néderlandisztika minor szakirányt azoknak a hallgatóknak ajánljuk, akik

 • - eredeti BA-szakjuk végzése mellett szeretnék alaposan megismerni a németalföldi (holland és flamand) kultúrát
 • - magas szinten szeretnék elsajátítani a holland nyelvet
 • - néderlandisztika MA-ra kívánnak jelentkezni.

4. A néderlandisztika minor szakirány jellemzői

A néderlandisztika minor szakirány a néderlandisztika szakirány jellegéből adódóan szinte ugyanolyan magas szintű nyelvi képzést ad hallgatóinak, mint a néderlandisztika major változata. Érthető okokból viszont az elméleti-tudományos jellegű képzés tekintetében a minor nem nyújthat annyit, mint a major szak.

 • A néderlandisztika minor egyik célja, hogy nyelvileg felkészítse a hallgatót arra, hogy alapszakjához kapcsolódóan jól tudja használni a holland nyelvet (szakirodalom olvasása, ösztöndíj-lehetőségek jobb kihasználása, önálló kutatás végzése a saját szakterületén).
 • A minor másik célja, hogy az alapvető kulturális ismeretek megtanításával képessé tegye az érdeklődő hallgatót arra, hogy eredményesen felkészülhessen az MA-képzésre. Mivel a minor nem nyújthatja mindenből ugyanazt a színvonalú képzést, mint a major szak, a minoros hallgatónak tudatos képzési-önképzési tervet kell kidolgoznia saját maga számára, ha tanulmányait az MA-fázisban is folytatni szeretné. A terv kidolgozásához a tanszék oktatói minden segítséget megadnak.
 • A minor harmadik célja, hogy a hallgató alapszakja mellett megfelelő holland nyelvi és (inter)kulturális ismeretekkel kerüljön ki a magyar vagy európai munkaerőpiacra.

Facebook