ELTE Néderlandisztika Tanszék

A Multatuli-előadások az ELTE-n azt a célt szolgálják, hogy a holland nyelvről és kultúráról magyar nyelven tudományos képet adjanak. Célközönségük a néderlandisztika szakos kollégákon és hallgatókon kívül a tágabb tudományos közösség. Szeretnénk, ha a későbbiekben más tanszéken dolgozó kollégáink is bekapcsolódnának az előadássorozatba olyan témákkal, amelyek valami módon kötődnek Németalföld, Hollandia és Belgium kultúrájához. Alkalmasint külföldi vendégelőadók meghívására is sor kerül.

Azt tervezzük, hogy a Multatuli-előadást minden év áprilisában tartjuk majd, a jövőben azonban kibővítjük az előadások lehetséges témáját: szólhat a holland nyelv és irodalom történetéről, a modern holland nyelvű irodalmi művek új elméleti keretben történő, specifikus megközelítéséről, a középkori és reneszánsz németalföldi irodalomról és kultúráról, fordítástudományi és nyelvészeti kérdésekről.

A Multatuli-előadássorozat útnak indításával azt reméljük, hogy a holland nyelv, irodalom és kultúra vizsgálatán keresztül kapcsolatot tudunk teremteni a rokon diszciplínákkal és közös kutatásokra is inspirációt tudunk adni.

Az előadássorozat támogatói a Nederlandse Taalunie és a Pro Nederlandistica Alapítvány

Az idei Multatuli-előadást Réthelyi Orsolya, a Néderlandisztika Tanszék adjunktusa tartja. Az előadás címe: Nyertes csaták és haldokó királynék: Kulturális emlékezet és Habsburg propaganda az Atwerpeni Daloskönyvben (1544). 

 Időpont: 2012. november 28., szerda, 16:00-17:00.

Helyszín: 1088 Bp. Rákóczi út 5. I. emelet 112-es terem. Az előadást fogadás követi.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

multatuli_lezing_orsi_r_affiche

 

Az idei Multatuli-előadást Törő Krisztina, a Néderlandisztika Tanszék adjunktusa tartja. Előadásának címe: A holland nyelvű migráns irodalom. Időpont: 2011. május 4. szerda, 16:00-17:00. Helyszín: 1088 Bp. Rákóczi út 5. I. emelet 112-es terem. Az előadást fogadás követi.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Plakt_Kriszti_Multatuli_lezing_2

 

A Multatuli-előadássorozat első előadására 2010. április 29-én 18.00-kor került sor, mely Multatuli, a tizenkilencedik század egyik legnagyobb írójának Max Havelaar c. regényéről szólt. A holland irodalmi kánonnak ez a több mint negyven nyelvre lefordított, európai ismertségnek örvendő műve éppen 150 évvel ezelőtt, 1860-ban jelent meg először. Az előadással erre az évfordulóra emlékeztünk, az előadássorozat elnevezésében pedig a holland író előtt tisztelegtünk.

multatuli_affiche_550_x_778

Facebook