Department of Dutch Studies - Eötvös Loránd University

Actuele informatie over NEERLANDISTIEK MINOR!

 

A szakirány csak az őszi félévben indul.

A szakirányra jelentkezhet az ELTE BTK bármely BA-szakos hallgatója. A néderlandisztika minor tanulmányokat másodéves hallgatók kezdhetik el; külön elbírálás alapján elsőévesek is.

A szakirányba való belépés feltétele:

Legalább 4.00-es átlageredmény az egyetem I. évfolyama során ÉS angol VAGY francia VAGY német középfokú nyelvismeret, amelyet középszintű érettségi bizonyítvánnyal, vagy állami vagy nemzetközi nyelvvizsga-bizonyítvánnyal kell igazolni. 

A néderlandisztika minor szakirányra a jelentkezési határidő: 2013. június 17. 12.00.

A néderlandisztika minor szakirányra jelentkezés módja

a jelentkezési szándék jelzése e-mailben (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.ÉS egy A4-es oldalnyi motivációs levél, az első félévi index másolata (átlagokkal), a második félév már meglévő jegyeinek másolata, és nem nyelvszakosok esetében a nyelvvizsga/érettségi másolata.

A dokumentumokat a Rákóczi út 5. 1/108-s szobában lévő tanszéki titkárságon kell leadni.

A hallgatókat e-mailben értesítjük az eredményről, a felvett hallgatóknak valószínűleg a Neptunban is jelentkezniük kell a minorra. Ennek pontos menetét még nem ismerjük.

További információ: http://cns.elte.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=8&lang=hu.

Törő Krisztinánál vagy Gera Juditnál: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ A NÉDERLANDISZTIKA MINORRÓL

 

1. Általános tudnivalók:

A szakirány felelőse:

A szakirány csak az őszi félévekben indul.

A szakirányra jelentkezhet az ELTE BTK bármely BA-szakos hallgatója. A néderlandisztika minor tanulmányokat másodéves hallgatók kezdhetik el; külön elbírálás alapján elsőévesek is.

 

A szakirányba való belépés feltétele:

Legalább 4.00-es átlageredmény az egyetem I. évfolyama során.

Angol, francia, német, – külön elbírálás alapján esetleg valamely más idegen nyelv – legalább középfokú ismerete, amelyet középszintű érettségi bizonyítvánnyal, állami vagy nemzetközi nyelvvizsga-bizonyítvánnyal kell igazolni. (Ennek hiányában a tanszék nyelvi szintfelmérő vizsgát tarthat.)

A holland nyelvtudás nem előfeltétele a jelentkezésnek, mert a nyelvoktatás kezdő szintről indul. Viszont szívesen látunk olyan jelentkezőket is, akik már tanultak hollandul.

 

A szakirány hivatalossá tétele: 2. szemeszter vége, a sikeres nyelvi alapvizsga után.

A szakirányra felvehető hallgatók száma: max. 10 fő (ebből 2 fő költségtérítéses).

 

2. Aki elvégezte a néderlandisztika minor szakirányt, jogosult

lesz felvételizni a néderlandisztika MA-képzésre.

 

3. A néderlandisztika minor szakirányt azoknak a hallgatóknak ajánljuk, akik

- eredeti BA-szakjuk végzése mellett szeretnék alaposan megismerni a németalföldi (holland és flamand) kultúrát

- magas szinten szeretnék elsajátítani a holland nyelvet

- néderlandisztika MA-ra kívánnak jelentkezni.

 

4. A néderlandisztika minor szakirány jellemzői

A néderlandisztika minor szakirány a néderlandisztika szakirány jellegéből adódóan szinte ugyanolyan magas szintű nyelvi képzést ad hallgatóinak, mint a néderlandisztika major változata. Érthető okokból viszont az elméleti-tudományos jellegű képzés tekintetében a minor nem nyújthat annyit, mint a major szak.

A néderlandisztika minor egyik célja, hogy nyelvileg felkészítse a hallgatót arra, hogy alapszakjához kapcsolódóan jól tudja használni a holland nyelvet (szakirodalom olvasása, ösztöndíj-lehetőségek jobb kihasználása, önálló kutatás végzése a saját szakterületén).

A minor másik célja, hogy az alapvető kulturális ismeretek megtanításával képessé tegye az érdeklődő hallgatót arra, hogy eredményesen felkészülhessen az MA-képzésre. Mivel a minor nem nyújthatja mindenből ugyanazt a színvonalú képzést, mint a major szak, a minoros hallgatónak tudatos képzési-önképzési tervet kell kidolgoznia saját maga számára, ha tanulmányait az MA-fázisban is folytatni szeretné. A terv kidolgozásához a tanszék oktatói minden segítséget megadnak.

A minor harmadik célja, hogy a hallgató alapszakja mellett megfelelő holland nyelvi és (inter)kulturális ismeretekkel kerüljön ki a magyar vagy európai munkaerőpiacra.

 

5. Aktuális információk:

A néderlandisztika minor szakirányra a jelentkezési határidő: 2012. június 15.

A néderlandisztika minor szakirányra jelentkezés módja: a jelentkezési szándék jelzése e-mailben ( This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ) ÉS egy A4-es oldalnyi motivációs levél, az első félévi index másolata (átlagokkal), a második félév már meglévő jegyeinek másolata, és nem nyelvszakosok esetében a nyelvvizsga/érettségi másolata.

A dokumentumokat a Rákóczi út 5. 1/108-s szobában lévő tanszéki titkárságon kell leadni.

 

További információ Törő Krisztinánál: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. .

Facebook